Богдана Карадочева

Основател

Богдана Карадочева

Богдана Карадочева е една от най-обичаните и известни български певици. Родена в София в семейство на интелектуалци, тя е възпитавана от френска гувернантка.

Музикалната й кариера започва, когато е на 14 г. През 1969 година става първият български изпълнител, получил Голямата награда в Международния конкурс на „Златния Орфей“, а председателят на журито Бруно Кокатрикс ѝ връчва и наградата на Асоциацията на френските музикални театри. През 1970-те години пее със световни звезди като К. Френсиз, Адамо, Жилбер Беко, Клиф Ричард, Шарл Азнавур, Жозефин Бекер. Участва и в концерта на Емил Димитров в театър „Europien“ в Париж (1972). Богдана има издадени малки плочи от фирмите „Pathe Marconi“ и „Philips“ и десетки от „Балкантон“.

Най-известните ѝ песни са „Дано“ („Ако до всяко добро същество“, превърнала се в химн на демократичните промени в България), „Остаряваме бавно“, „Иване, Иване“, „Нова година“, „Безнадежден случай“, „Бермудски триъгълник“. Г-жа Карадочева е обявена за почетен гражданин на София през 2018.