Доц. Дарияна Куманова: Понякога се налага да пренебрегнеш най-близките си хора в името на успеха

Доц. Дарияна Куманова: Понякога се налага да пренебрегнеш най-близките си хора в името на успеха

Когато говорим за музика и постижения на сцената, не е възможно в ума ни да не се появи името на една от най-влиятелните жени в артистичния живот на Италия. Доц. Дарияна Куманова е неизменна част от творческия път на всички, които искат да блестят ярко на международната сцена. Самата тя вече 20 години е фактор в музикалната индустрия.

Няколко седмици преди нейния мастър клас  „Как да се изкачим успешно на международната сцена“ , в чието минало издание вече са участвали едни от най-талантливите млади хора в страната ни, имаме честта да поговорим с дамата, носител на награда „Златен лъв“ и отличието „Жена на годината“ в Италия в категория „Изкуство“ – доц. Дарияна Куманова.
 

Здравейте, г-жо Куманова! Дни преди Вашия мастър клас на тема „Как да се изкачим успешно на международната сцена“ ще си поговорим за пътя Ви в музикалната индустрия, трудностите, но и най-големите награди. Вие сте една от най-влиятелните дами на артистичния живот в Италия. Каква е цената на това вече 20 години да сте фактор на международната сцена?

Всичко има цена. Загубих майка си малко преди да се кача на сцената на Санремо и докато организирах погребението, организирах и целия процес за фестивала. Понякога се налага да пренебрегнеш близки и семейство, заради пътувания и ангажименти. Седим до късно в студиото, когато имаме записи и естествено, нямаме работно време и почивни дни като останалите хора.

 

Как се откриват таланти? Какво трябва да притежава една личност, за да бъде достойна за голямата сцена?

Талант, късмет, желание да работят и чиста мисъл. Никога да не забравят откъде са тръгнали. Когато започнат да се "звездеят", публиката го усеща и започва да страни от тях.
 

От какво трябва да се лиши и на кои качества трябва да наблегне?

Има много неща, от които трябва да се лишат. От нощен живот, например, много често - особено ако имат записи или участие на другия ден, цигарите са нежелано зло за всеки певец. Силният дух и самодисциплината са изключително важни компоненти. Тази професия е невероятно трудна, много отговорна и всеки, който е решил да поеме по този път, трябва да си даде сметка за това, което го чака.

 

За доста хора изкачването на международната сцена е равно на голяма доза късмет и огромен талант. Работата сякаш винаги се оставя на по-заден план. Не е ли точно обратното?

Късметът е от изключителна важност, а талантът и трудът вървят ръка за ръка. Виждала съм много талантливи хора, които от мързел са се проваляли, както и по-малко талантливи, които с труд и дисциплина са постигали огромни успехи.

 

Има ли установена и работеща стратегия, която да ни гарантира видимо място под прожекторите?

Категорично не. Но ако имаме на лице всички качества, които изброихме по- нагоре, плюс правилен екип зад артиста - шансът за успех е огромен.

 

На 14 май част от програмата в мастър класа ще бъде представена от виртуозния изпълнител Стефан Илчев – добре познат както у нас, така и в международен мащаб. Кога и как се преплетоха пътищата Ви?  

Той ме потърси след мое интервю. Срещнахме се в гр. София. Така започна и прекрасно приятелство между нас, което прерасна и в съвместна работа. Надявам се скоро да я видите и оцените.


Заедно с него ще направите и прослушване на участниците, като един от тях ще бъде избран лично от Вас, за да участва напълно безплатно в „Купата на България по сценични изкуства“. Какви умения са нужни на перфектния избраник?

Да бъде интересен, да има индивидуалност и талант... Да успее да ми предаде емоция и да ме накара да не мисля за нищо друго освен за песента, която чувам и нейното брилянтно изпълнение.

Обучения

Обучения по бизнес протокол, етикет за маса и живот със стил - Академия "Живей елегантно" предлага богато разнообразие от отворени обучения, както и специални корпоративни и индивидуални обучения.