ДЖЕНТЪЛМЕНСТВОТО Е ВЪПРОС НА ИЗБОР

ДЖЕНТЪЛМЕНСТВОТО Е ВЪПРОС НА ИЗБОР

Все още мъжете могат да бъдат рицари в блестящи доспехи

Джентълменът знае, че неговите действия тежат повече от думите. Маниерите на един мъж са най-важният фактор за неговото позициониране в обществото. Етикетът на изисканите мъже включва някои важни правила, които са основата на доброто впечатление във всякаква среда. Освен че спазването им е знак на добро възпитание, няма да се учудим, ако чрез тях спечелят и сърцето на дамата, която желаят да застане гордо до тях.

Нека в следващите редове заедно проследим 6-те златни правила за всеки уважаващ себе си мъж, както и техния произход:

 

Разкопчано долно копче на сакото

Разкопчаното долно копче на сакото е не само правило в етикета, но вече и модна норма, която всички съвременни мъже следват. Тази практика възниква в началото на 20 век от британския монарх крал Едуард VII. Легендата разказва, че кралят имал завиден апетит – такъв, който одеждите му не могат да поберат. Един ден той просто разкопчал долното копче на костюма си след обилна вечеря и тъй като е кралска знаменитост и пример за подражание, съвсем скоро членовете на двора последвали този образец, а след тях и всички в страната, превръщайки разкопчаното долното копче на костюма за модно правило.

 

Отваряйте вратата на дамите

Това е мил жест, който прави впечатление. Изисканите дами го харесват и поражда приятни чувства у тях. Произходът на тази практика не е точно рицарски, но определено е доста интересен. През Средновековието и Ренесанса жените с висок статут най-често били облечени с обемни поли и плътни, стегнати корсети. Това създавало неудобства в придвижването им и правело отварянето на вратата практически невъзможно. Така мъжете започват да им помагат, а отварянето на вратата на дамите се превръща в традиция, която високообразованите мъже спазват.

 

Брилянтно първо впечатление

Ръкуването издава характера на човек при запознанство. То е и едно от първите неща, които правят впечатление. Премереното ръкостискане, разбира се, в компанията на лека усмивка и зрителен контакт, биха могли да Ви представят в страхотна светлина. През Средновековието в Англия поздравът с ръкуване възниква като практика, която установява, че нито една от страните не е въоръжена. Чрез него се създава приятелска атмосфера и приемственост.

 

Дамата винаги сяда първа на масата

Издърпването на стола на дамата е знак за добро възпитание. Ако искате да бъдете кавалер, това е златно правило, което е редно да се спазва. Подобно на отварянето на вратата, издърпването на стола на масата за дамите възниква отново заради неудобни дрехи. Постепенно се превръща в жест към жените от високата класа.

 

Свалете шапката си в закрито пространство

Свалянето на шапката на закрито показва уважение към околните и към мястото, в което се намирате. Това означава, че вие сте „отворени“ към заобикалящата ви среда. В по-ранните години мъжете носели шапки, за да се предпазят от врагове и природни стихии. Впоследствие този аксесоар е премахнат в знак на доверие към хората в закритото пространство и разбира се, за да се гарантира,че външни елементи (сняг, дъждовна вода, прах) няма да попаднат върху храната или върху други хора.

 

Бъдете винаги навреме

Знак за добър етикет е да спазвате уговореното време за среща. Днес закъснението показва, че не цените особено времето на другия човек. Някога дори и няколкоминутното забавяне е било символ на грубост и лоши обноски. Ако някой е бил поканен на среща или дори семейна вечеря, закъснението било абсолютно неприемливо и пораждало пренебрежителни погледи и негодувание.

 

Обучения

Обучения по бизнес протокол, етикет за маса и живот със стил - Академия "Живей елегантно" предлага богато разнообразие от отворени обучения, както и специални корпоративни и индивидуални обучения.