ГРАФИНЯ МАРИ ДЕ ТИЛИ: СЪЧЕТАВАЙТЕ ЛУКСОЗНИТЕ БРАНДОВЕ С ПО-ДЕМОКРАТИЧНИ МАРКИ

ГРАФИНЯ МАРИ ДЕ ТИЛИ: СЪЧЕТАВАЙТЕ ЛУКСОЗНИТЕ БРАНДОВЕ С ПО-ДЕМОКРАТИЧНИ МАРКИ

Как да се подготвим за светско парти? Има ли някаква стратегия? За какво трябва да помислим най-напред?

Как да се подготвим за светско парти? Има ли някаква стратегия? За какво трябва да помислим най-напред?

Преди всичко – за тоалета, с който ще отидете на парти или официална вечеря. Дрескодът днес е изключително важен.  При това трябва да знаете златното правило, което диктува да бъдете в по-скромно облекло ако сте домакини и в такова, с което ще направите впечатление, ако сте сред гостите. Не трябва да сте просто „добре облечени“, а да изпъквате.

Във Франция, например, е възприето,  че канещият е необходимо да подчертае красотата на посетителите като не се опитва да доминира с външността си.  А те са призвани да се носят елегантно и красиво. Затова дамите трябва да обмислят всеки детайл – от украшенията и прическите до чантата и обувките.

Доколко модните тенденции са водещи в такива случаи? Може ли отсъствието на тоалети от последните колекции да бъде възприето като старомоден вкус?

Не е необходимо да имитирате кориците на списанията. Тенденциите са важни, но не е задължително да робувате на модните вещи. Защото какво е елегантност? Това е умението да съчетавате. Например, към сакото Hermès изобщо не е задължително и панталоните да са Hermès и да добавите аксесоари от същата марка. Спокойно можете да допълните към сакото, което сте си харесали  с по-демократичен бранд панталони. Подчертавайте своята индивидуалност като не се боите да комбинирате известни марки с нещо по-простичко.

За да подчертаят високия си статус някои избират total look само от луксозни марки. Как стои въпросът във Франция и в Европа?

Истинският шик не е са се покриете от глава до пети с логото на една марка. Тези, които носят изключително Chanel, Dior или други луксозни брандове ги наричат презрително „новобогаташи“ и  не ги харесват особено. В същото време ансамбъл от Hermès и Zara ще бъде оценен подостойнство. Ще е прекрасно ако имате It-bag или It-jacket, но марковите тоалети и аксесоари не бива да бъдат повече от три. Най-добре – максимум два.

Наистина ли съществуват няколко школи по етикет?

Да, така . Има две тенденции, две направления – френски и британски етикет. Франция е по-бохемска страна, където обичат по-разкрепостения начин на живот. Там етикетът е създаден от Луи XIV, за да контролира много богатия си двор. В Англия действат правила на етикета ,които се спазват в кралското семейство и в частните клубове. Смята се, че тази школа е по-строга. Във Франция няма кралски двор и съответно кралски протокол. Скандинавските страни и Испания са по-близки до британския етикет.

В какво се състоят разликите между британския и  френския етикет?

Например, по различен начин сервират на масата. По времето на Луи XIV кралският монограм е бил поставен върху приборите от външната страна. Затова поред нормите на френския етикет вилицата се поставя със зъбците надолу, а лъжицата – с черпака. По правилата на британския двор всичко е наопаки. Кралските инициали или гербове е прието да се поставят от вътрешната страна и при английското и при европейското сервиране приборите се поставят със зъбците и черпака нагоре. 

И още една важна особеност – във Великобритания никога не поставят лактите си на масата. Докато във Франция, за да подчертаят статуса им, на домакинята или на омъжената дама й се позволява да постави единия или двата си лакътя на масата по време на разговора, за да може да демонстрира сватбения си пръстен и другите украшения. Но едва когато приборите и чиниите са разчистени от масата.

Какво е новото въвфренския етикет, което се появи под влияние на съвременния живот?

Действително, някои неща се променят. Нормално. Като се има предвид, че доста от нормите са създадени още от Мария Антоанета. Днес етикетът е преди всичко сила, знания, които трябва да овладеете. При това съвсем не е задължително да спазвате всички правила: изберете онова ,което подхожда на вашия характер и подчертава вашата индивидуалност и с увереност го практикувайте.

 

Обучения

Обучения по бизнес протокол, етикет за маса и живот със стил - Академия "Живей елегантно" предлага богато разнообразие от отворени обучения, както и специални корпоративни и индивидуални обучения.