МАРИАНА ВЕКИЛСКА: ПОСРЕЩАТ ТЕ ПО ТОВА, КАК ГОВОРИШ И ТЕ ИЗПРАЩАТ ПО ТОВА, КАКВО КАЗВАШ.

МАРИАНА ВЕКИЛСКА: ПОСРЕЩАТ ТЕ ПО ТОВА, КАК ГОВОРИШ И ТЕ ИЗПРАЩАТ ПО ТОВА, КАКВО КАЗВАШ.

Академия „Живей елегантно“ добавя нов мастър клас в портфолиото си. Умението да говорим пред публика. Как да владеем напрежението и да бъдем уверени.   

Водещ на обучението е едно от любимите телевизионни лица и доказан професионалист в областта на комуникациите. За нас е удоволствие да представим Марияна Векилска, в кратък разговор за Академия „Живей елегантно“ и да я срещнем на живо е мастър класа на 22 януари 2022г.

Умението да говорим пред публика- може ли да се научи или е необходим само вроден талант?

Няма човек, който да не може да се научи да говори пред публика. Ние сами си поставяме бариерите и границите, които ни спират. Страхът да не бъдем приети, одобрени, харесани, който се корени в детството и се затвърждава с течение на годините, ни сковава и пречи на изявата пред други хора. Но преодоляването на тези ограничения са част от процеса ни на личностно израстване. И ако съумеем да се отнасяме с любов и уважение към себе си, без вътрешно да оспорваме правото си да съществуваме, каквито сме, ще имаме смелостта да бъдем автентични и в живота изобщо. Това носи огромно облекчение. Не само, когато човек се изправи пред публика.

Вие сте познати телевизионно лице? Спомняте ли си първия път пред камера? Имаше ли напрежение и как го преодоляхте?

Първият ми път пред камера беше преди повече от 20 години - много за кратко в "Добро утро" по БНТ при Сашо Авджиев /светла му памет/ и после - директно, като един от водещите на сутрешния блок в Нова телевизия. Бях почти дете и си спомням, че имах сценична треска до момента, в който излязох пред камерите. Бяхме голям екип от много млади - а днес вече изявени - журналисти и артисти, като Ирен Леви,Башар Рахал, Миленита... Тогава бяха много интересни времена - пишехме азбуката на съвременната българска телевизия, излизахме от клишетата, разчупвахме рамките и често бяхме на ръба, но младостта ни оправдаваше всичко. Още тогава научих, че най-важно е да се придържаш към истината за себе си - да се показваш, какъвто си в рамките на добрия тон, разбира се.

Кое е по-важно в една презентация: какво казваш или как го казваш?

Винаги е важно какво казваш, но ако искаш хората да те чуят и да продължат да те слушат, е важно как го казваш. Можеш да изкажеш и най-великата мисъл, или идея, но ако е по неподходящ начин, няма как да привлечеш вниманието им и да стигнеш до сърцата и умовете им. Така че, ако мога да перефразима една българска пословица, "посрещат те по това, как говориш и те изпращат по това, какво казваш".

Как се концентрирате преди ефир или преди презентация пред публика? Имате ли малки тайни или лични ритуали, които спазвате?

Нямам ритуали - важното е да си добре подготвен и да се придържаш към истината за себе си. Винаги ще има някой, който няма да те хареса, но това не бива да те смачква. Трябва да приемеш факта, че е невъзможно да се харесаш на всички, затова просто БЪДИ и ДАВАЙ! Който има сетива и потребност от това, което имаш да даваш, ще те усети. Дръж се като слънцето - осветявай! Независимо от това какво ще кажат хората.

Спомняте ли си най-трудния събеседник в кариерата Ви до момента?

Децата са трудни събеседници... Най-трудният събеседник винаги е този, който отговаря едносрично - само с да, или не - защото тогава не тече диалог - човекът срещу теб го прекъсва всеки път, когато се опитваш да го започнеш - удряш в стена. Разговорът е обмен на енергия, възгледи, идеи и когато не се случва обмен, няма и диалог. Негативно настроените хора също са трудни за общуване, но тогава търсиш начини да ги предразположиш - да свалиш напрежението от тях, защото негативността идва от страха, от неувереността, от очакването да бъдеш нападнат и готовността да се защитаваш.

А най-забавния?

Най-забавният със сигурност беше един артист от "България търси талант" по бТВ - свиреше на укулеле. В събота в 8 сутринта влезе в студиото ми с укулелето си, без предупреждение извади бутилка шампанско и чаши в ефир и го гръмна по повод... излизането ни от ретроградния Меркурий /така каза/. Винаги се радвам на хора, които са способни да ме изненадат.

Какво от презентационните знания и умения, които имате използвате и в ежедневието?

Всичко. Това са чисто интуитивни умения, придобити от общуването ми с хора от всички области на живота - от съвсем обикновени /за каквато се смятам и аз/, през артисти, спортисти, политици, посланици, президенти и премиери. Срещала съм се с Бил Клинтън /по време на визитата му работех в пресофиса на българския премиер/, интервюирала съм писателя Паулу Коельо и Моника Маковей - лицето на борбата с корупцията в Румъния /министър на правосъдието и прокурор/ и всички са хора, като мен и Вас - интересни са с историите си, заслужават да бъдат уважавани заради делата им, но няма причина постиженията им да ни потискат. Отнасям се с всички по един и същи начин - подготвям се с факти, задавам въпроси, проявявам интерес и слушам. Умението ни да слушаме се губи, както и емпатията, съпричастността и нагласата да даваш. А ключът е в тях.

Обучения

Обучения по бизнес протокол, етикет за маса и живот със стил - Академия "Живей елегантно" предлага богато разнообразие от отворени обучения, както и специални корпоративни и индивидуални обучения.