ПРОФЕСИОНАЛЕН ПОГЛЕД ОТ ЕЛИ ДИНКОВА: ЗА КОНФЛИКТИТЕ, СТРЕСА И ПРОЛЕТНАТА УМОРА

ПРОФЕСИОНАЛЕН ПОГЛЕД ОТ ЕЛИ ДИНКОВА: ЗА КОНФЛИКТИТЕ, СТРЕСА И ПРОЛЕТНАТА УМОРА

Ели Динкова е консултант в сферата на организационната психология. Работи експертно по проекти, свързани със стратегическото и бизнес развитие, дизайн на процеси и изграждане на управленски капацитет. В годините все повече измества вниманието си  към хората в организациите, към мениджърския потенциал, изграждането на компетенции и личностното развитие като фактори на успеха.

След безспорния успех на мастър класа ѝ в Академията, заедно с Емил Магрисо, по темата за стреса и тревожността,  на 12 април ще се проведе и клас на тема „Какво можем да научим през конфликтите и как да ги управляваме конструктивно“.

Ексклузивно за Академия „Живей елегантно“ Ели отговори на едни от най-любопитните въпроси относно конфликтите, стреса и овладяването на пролетната умора, която стопява силите ни през този сезон.

Конфликтът... Лош или добър е той?

Конфликтът може да бъде и лош, и добър. Съвременният възглед към конфликтите, прави разграничение между конструктивни и деструктивни конфликти. Деструктивните конфликти са разрушителни, те водят до стрес, до отдръпване един от друг и често оставят дълготрайна негативна следа във взаимоотношенията. Конструктивните конфликти, обратно, могат да доведат до намиране на по-добро или ново решение и дори да увеличат доверието ни един в друг или в екипа. Какъв ще бъде конфликта и изхода от него зависи изцяло от нагласите и поведението на участниците в конфликта.  

 

Какво можем да научим за себе си чрез конфликт? А какво можем да научим за другия?

Конфликтът може да ни научи на много неща. Разбира се, за целта трябва да се обърнем към себе си с правилните въпроси. В един градивен и открит диалог със себе си, но без самобичуване, можем да осмислим кои са нашите „червени бутони“, кои са нещата, които провокират в нас най-силни негативни емоции и защо това се случва. Можем да осмислим страхове, които обитават в нас на едно не толко съзнавано ниво. Можем да открием, че имаме модели на поведение, които не работят в наша полза. По същия начин, можем да научим много неща и за другия. Стига да имаме способността да слушаме, но да слушаме за да разберем.

 

Обикновено когато влезем в подобна ситуация, ние винаги се държим еднакво, а отношенията с отсрещната страна вече са под въпрос. Възможно ли е да се научим да управляваме себе си в такива моменти?

Да, точно така е – ние обикновено повтаряме едни „заучени“ модели на поведение. И те много често са свързани с нашите механизми на защита, затова са и толкова устойчиви. Аз обаче, не обичам да използвам думата „управление“, когато говорим за поведението и емоциите ни, защото управлeние включва в себе си планиране, тотален контрол и повторяемост а това някак ни натоварва с нереалистичното и стресиращо очакване за перфектност. Затова предпочитам в тези случаи да използвам думи като регулиране и промяна. Да, ние можем да се научим да регулираме емоциите си и да променяме поведението си. Можем да се научим, в моменти на конфликт, да прибягваме до поведения, които са по-конструктивни и които ще ни изведат от конфликта без поражения. Това обаче става, като развиваме нови способности, нови умения.

 

Броени дни ни делят от обучението, което ще проведете в Академия „Живей елегантно“ на тема „Какво можем да научим от конфликтите и как да ги управляваме конструктивно“. Как можем да променим мисленето си в рамките на няколко часа?

В рамките на няколко часа, разбира се, не е възможно да извършим тотална трансформация. Моята цел във времето, което имаме, е да помогна на хората да помислят за конфликта от различна гледна точка, да си зададат въпроси относно своето поведение в конфликт и да включа прожектора върху аспекти, които много често остават в тъмнината на нашите несъзнавани механизми. Това понякога е напълно достатъчно, за да разберем, че можем да променим нагласите си, можем да мислим и да се държим по различен начин и този различен начин да бъде много по-благоприятен за нас самите и за околните. И с това да сложим началото на едни процес на личностно израстване, който всеки после може да извърви по начина, който намира най-подходящ за себе си. Някои хора предпочитат да учат сами, други търсят обратна връзка или помощта на коуч или ментор, за всеки е много индивидуално.

 

Конфликтите неминуемо водят до стрес. В друг свой клас говорите за стреса и тревожността, както и как да ги управляваме. Има ли специални техники в тази насока, които винаги работят безотказно? Споделете ни една, която могат да прилагат нашите читатели.

Има много техники за намаляване на стреса, нито една не е универсална. Както има и разлика между остър и хроничен стрес. Всеки  трябва да открие това, което работи за него. Но ако трябва да кажа коя техника е най-бързата и най-лесната, бих казала: спирайте от време на време, забавете безумното темпото, с което всички се движим и направете няколко дълбоки и осъзнати вдишвания. Дишайте, усмихнете се на пролетта и помислете с благодарност за хубавите неща, които всеки от нас има в живота си! Това понякога е абсолютно достатъчно за да обърне енергията.  И ни трябва само една минута, не се изисква специално време – вечното ни оправдание. По време на обучението, което предстои ще говорим за това, колко е важно, по време на конфликтна ситуация, да забавим, да задържим реакцията. Ще дам и конкретни техники как да го постигнем, когато емоциите в спора ескалират.

 

На прага на пролетта сме. Пролетната умора вече настъпва, а един от нейните симптоми е по-високото ниво на стреса. Какво можем да правим в това време от годината? Как да запазим своята енергия и жизненост?

Не трябва да мислим, че с пролетта неминуемо ще дойдат и умората и някаква форма на стрес. Ако се фиксираме върху тази мисъл, можем само да предизвикаме онова, което в психологията е известно като самореализиращо се пророчество. Трябва да си отделим време за да се вслушаме в себе си и да разберем от какво най-много имаме нужда в този момент. Това е другата причина, поради която е жизнено важно, да забавяме ритъма, да стопираме понякога този Ролер Костер, в който се е превърнало ежедневието ни. Когато говорим за енергия, е важно също да припомним, че е енергията е физическа, емоционална, ментална и духовна. И за да се чувстваме добре и жизнени, трябва да се погрижим за всеки един от тези аспекти. А пролетната умора се превъзмогва най-добре с повече движение сред природата, под естествена слънчева светлина. Слънцето и физическата активност увеличават нивата на серотонин и ендорфин а това веднага ни се отразява като усещане за по-добро настроение и повишена жизненост.

Ако искате да научите как да управлявате конструктивно конфликтите запишете се за лекцията на Ели Динкова  „Конфликтът – добър или лош? Какво можем да научим през конфликтите и как да ги управляваме конструктивно“

За повече информация:

https://lea-academy.eu/courses/otvoreni-obucheniya/biznes-etiket/konfliktt-dobr-ili-losh-kakvo-mozhem-da-nauchim-prez-konfliktite-i-kak-da-gi-upravlyavame-konstruktivno

 

Обучения

Обучения по бизнес протокол, етикет за маса и живот със стил - Академия "Живей елегантно" предлага богато разнообразие от отворени обучения, както и специални корпоративни и индивидуални обучения.