Увереност пред публика? Възможно е!

Увереност пред публика? Възможно е!

Приблизително 75% от хората изпитват страх от говорене пред публика. Когато хормоните на стреса се отделят в организма, нашето държание се променя – често умовете ни сякаш „блокират“, контролираме движенията си трудно, треперим... Професионалните оратори също изпитват притеснение, когато им предстои публично представяне, но имат безотказни методи и техники, с които овладяват дори и най-големите си страхове.  Време е да надникнем в света на майсторската реч пред аудитория и да споделим няколко важни неща, свързани с публичното Ви представяне.

1. Подготовка и организация

Добрата импровизация е плод на тайната и многократна репетиция. За да бъдете по-уверени пред публика, трябва да отделите време за самоподготовка. Хубаво е да посетите мястото и залата, в която ще презентирате. Разпечатайте материалите си още от предходния ден. Ако работите с видео, запишете го на две различни устройства, за да сте сигурни, че ще се възпроизведе. И да не забравяме – пристигането по-рано, когато имате събитие, на което ще говорите пред публика, е задължително.

 

2. Визуализирайте представянето си

Ако визуализирате успешното си представяне, това ще повиши Вашата увереност. Представете си, че сте на мястото, че сте в залата, в която ще се проведе събитието. След това използвайте сетивата си така, че да оформите положителен образ.

 

3.Самоуправление

Можете донякъде и сами да управлявате състоянието на тялото си. Избягвайте да консумирате твърде много кофеин преди публичната Ви реч, защото именно той може да Ви направи още по-притеснени и нервни. Отделете 10 минути за спортни упражнения преди събитието. Спортът освобождава ендорфини, които намалява нивата на стрес и Ви карат да се чувствате по-добре. Музиката или слушането на подкаст също влияе благоприятно за увереността Ви. Те винаги са добра идея за занимание, докато пътувате към мястото за изява.

 

4. Пауза

Ако забележите, че говорите твърде бързо по време на презентацията си, направете пауза и дишайте. Това няма да изглежда странно, а напротив – в очите на другите това е начин да покажете, че обмисляте внимателно речта си. Поставянето на пауза също така ще Ви помогне да избегнете паразитни думи, които могат да издадат несигурност.

 

5. Използвайте хумор

Ангажирана публика, на която ѝ е интересно, забавно и приятно... Да! Време е да използвате хумора си. Това е най-лесният начин да достигнете до умовете и сърцата на публиката си. Така ще създадете и приятелска среда. Разбира се, не бива да се прекалява – поднесете шегите си елегантно, а не арогантно.

 

6. Посъветвайте се с професионалист, който ще сподели опит

Най-добрите съвети винаги са от хората, преминали по пътя, по който тръгвате. Точно те могат да Ви споделят как да се справите с проблемни ситуации по време на презентацията, кои са работещите тактики за управление на гласа, тембъра и интонацията, както и упражнения, които ще ви накарат да се почувствате по-уверени и спокойни.  Утвърденият журналист и телевизионен водещ Мариана Векилска има многогодишен опит в сферата на публичната реч, който ще сподели с Вас  в Академия „Живей елегантно“. Очакваме ви!

за повече информация: https://lea-academy.eu

 

Обучения

Обучения по бизнес протокол, етикет за маса и живот със стил - Академия "Живей елегантно" предлага богато разнообразие от отворени обучения, както и специални корпоративни и индивидуални обучения.