НЕСТИНАРСТВОТО - съхранена древна традиция

08 април 2023|10:00 - 12:30|гр. София, ул.“Вихрен“ № 10
Хибридно

Дата на провеждане: 13 май  2023 г.

Лекцията се провежда хибридно –  присъствено и онлайн

Провеждане на място: гр. София, ул.“Вихрен“ № 10

(в бизнес сградата на „Риск енженеринг“ АД)

Време на провеждане: 

10.00 ч. - 12.00 ч.

Огънят като образ на Слънцето на земята е част от един обред, който знаково се свързва с района на планината Странджа и способността на определени хора да изпълняват танц върху жарава. Нестинарството по същността си е много повече от това, което наричаме танц в жарава или танц в огън.

Именно за нестинарство, а не за огнеходство ще говорим и ще се запознаем с древната традиция и нейната огромна разлика от фестивалния туристически продукт.

Обредният комплекс, който е в основата на нестинарската традиция е богат и сложен, а основата и произходът на тази традиция възхождат към дълбока древност.

 

Д-р Георги Мишев ще  даде отговор на въпроси свързани с:

  • какво стои в центъра на нестинарската обредност;
  • каква е организацията на нестинарската общност;
  • какво са нестинарските конаци, панагирите и други елементи свързани с тази традиция;
  • защо има нестинари и в Гърция и откъде идват те и как пазят обреда.

 

Цена:  100   лева за участник

Цена ранно записване до 1.04.2023 – 80 лева

Пакетна цена за 4 лекции на д-р Георги Мишев:  „Водата - божества, вярвания и обреди“, „Магическата обредност – баене, магически обреди“, „Лечебната магика в българската традиционна култура“ и „Нестинарството - съхранена древна традиция“300 лв.

Доволни ученици

Виолета Борисова - бизнес дама

Виолета Борисова - бизнес дама

Възхитена съм от професионализма и енергията, с която се работи в Академия „Живей елегантно“! Препоръчвам корпоративните обучения на екипи. Нестандартни са и с огромен резултат и възвращаемост. Лично за мен беше голям плюс това, че се реализираха в удобно за мен и персонала ми време.

Теодора - визуален артист

Теодора - визуален артист

"Имах привилегията да присъствам на „Елегантният четвъртък“ в Академия „Живей елегантно“. Срещнах се с вдъхновяващи хора, докоснах се до големи таланти. Благодаря ви!“

Десислава Моралес - актриса

Десислава Моралес - актриса

Академия „Живей елегантно“, успявате да създадете невероятна атмосфера! С вас се чувствам част от много специално общество.

Цветелина Маринова - изпълнител

Цветелина Маринова - изпълнител

Арт обученията на Академия „Живей елегантно“ нямат аналог. Щастлива съм, че успях да вляза в музикалните мастър класове. Контактите, които създадох са безценни.  

Други обучения